Locatie Terugblik Sprekers 2019 Programma 2019
de Dag van het Leerlingenvervoer in de Vereeniging in Nijmegen Terugblijk op de vorige versies van de Dag van het Leerlingenvervoer Dag van het leerlingenvervoer 2019 - sprekers Programma van de Dag van het Leerlingenvervoer
REGISTREER JE NU, alvast voor de DAG VAN HET LEERLINGENVERVOER 2021

Dag van het leerlingenvervoer 24 januari 2019

Ook dit jaar was het weer een geslaagde “Dag van het Leerlingenvervoer”. De sfeer was erg goed, de deelnemers konden kiezen uit verschillende inspirerende sessies en tijdens de pauzemomenten was er volop gelegenheid tot netwerken met op de achtergrond de muzikale bijdrage van Trikosis.

Carolien Aalders opende het congres iets later dan gepland, omdat een aantal deelnemers op hun heenreis enige vertraging hadden opgelopen. Zij heette iedereen welkom en sprak haar blijheid uit over weer zo’n grote opkomst bij het congres.

Ieder jaar wordt er door het congres een bedrag van € 10 geschonken van het inschrijvingsgeld per deelnemer aan een goed doel. Dit bedrag wordt aangevuld tot een minimum bedrag van € 1.500. Voor 2019 werd dit een donatie aan de Cliniclowns. We hadden gevraagd of er, namens de stichting, een clown onze cheque in ontvangst wilde komen nemen. Een domme vraag natuurlijk, want de clowns zijn er om de kinderen te laten lachen en hun ellende even te laten vergeten. Gelukkig was de heer Ben Bouwhuis bereid om onze cheque in ontvangst te nemen en ons iets te vertellen over de Cliniclowns en hun goede werk.

Na de opening van het congres door Carolien Aaalders, was het woord aan Mariska Noorloos, die namens de Nederlandse Spoorwegen uiteen zette, wat de NS doet om het vervoer per trein zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking.

Aansluitend op de presentatie van Mariska Noorloos konden de deelnemers kiezen uit een drietal deelsessies. Het Nijmegens museum “MuZIEum” nam ons mee in de wereld van het “niet” zien, door een virtual reality tour door het gebouw van de Vereeniging en een proeverij, waarvoor onze stagiaires van “de Toekomst” cupcakes hadden gebakken. In de tweede sessie vertelde Paula Janssen over de school en de leerlingen van “de Toekomst”. Het congres maakt ieder jaar weer gebruik van stagiaires van deze cluster-3-school en iedere keer genieten we weer van het enthousiasme en de inzet van deze leerlingen. De laatste ochtendsessie werd verzorgd door Martijn Kersing, directeur van Noot Personenvervoer. Martijn vertelde over zijn ervaringen over het fenomeen Regiecentrale en de rol van Noot Personenvervoer in het leerlingenvervoer.

Klik voor een foto-impressie van deze dag op onderstaande fotoDag van het Leerlingenvervoer 2019
Na de lunchpauze startten we de middag met een plenaire sessie. Tijdens deze sessie sprak Carolien met Ilona Terpstra, onze 16-jarige gaste, die door een visuele beperking veel hindernissen moet overwinnen om zelfstandig door het leven te gaan. Ilona vertelde hierover en wist iedereen te ontroeren met haar verhaal, maar vooral door haar persoonlijke boodschap. Zij gaf de zaal mee, dat je veel tegenslag kan ondervinden, maar dat je te allen tijde moet doorzetten om je doel te bereiken. Na het persoonlijke gesprek met Ilona, kwam John Kuster namens het MuZIEum ook zijn persoonlijke verhaal vertellen. Samen met Ilona beantwoorden zij de vragen die er in de zaal waren gerezen, waarna we ons weer verspreiden over de drie deelsessies die er voor de middag gepland stonden.

Voor de middag hadden we opnieuw Martijn Kersing staan, om de mensen, die in de ochtend voor een andere sessie hadden gekozen, de gelegenheid te geven ook naar zijn verhaal te kunnen luisteren. De tweede sessie werd verzorgd door Anouk Platvoet, die ons, als moeder van een hoogbegaafd kind, kwam vertellen over de problemen die een hoogbegaafd kind ervaart, en daarbij het hele gezin. De spanningen die ontstaan naar een zoektocht voor de juiste school voor het kind, drukken een zwaar stempel. Onze derde spreker in de middagsessies was Haaye Tiggelaar, die met ons wilde verkennen of het leerlingenvervoer op een andere manier kan worden ingekocht. Een manier, waarin de samenwerking centraal staat en er eigenlijk geen sprake is van een aanbesteding.

Na de middagpauze stonden er nog twee plenaire sessie op het programma. Namens de VNG kwam Guillermo Holman het woord doen. Als opvolger van Jan Koster was het voor velen een eerste kennismaking met Guillermo. Maar met zijn heldere en humorvolle presentatie gaf hij er blijk van als waardig opvolger gezien te mogen worden.

Het slot van de dag werd verzorgd door Emile Ratelband. Hij leverde ons een energievolle bijdrage, waarin hij op de van hem bekende wijze de aanwezigen liet inzien dat je als volwassen mens geprogrammeerd bent door je belevingen, ervaringen, opgedane angsten enz., enz., …

Overwin je angsten door jezelf te confronteren, bepaal wat of wie je wilt zijn en ga daar dan ook voor. Leef je leven positief en met energie. Ondanks verlies en tegenslag wil toch iedereen blij en gelukkig de oude dag bereiken en beleven. Acceptatie is daarbij belangrijk, tegenslag een positieve invulling geven, maar ook grenzen verleggen. Wie haalt het in zijn/haar hoofd om met blote voeten in glasscherven te springen. Niemand? Toch wel en gelukkig hebben we de foto’s nog. Klik hier voor een foto-impressie van deze dag

Klik hier voor het programma van de Dag van het Leerlingenvervoer 2019