Certificaatuitreiking “Samen reizen met…” in Westervoort

Bron: Westervoortpost.nl

Project ‘Samen reizen met’ succesvol in Westervoort

Samen reizen met in Westervoort succesvolDave Jeltema (16) uit Westervoort zit op Het Prisma in Arnhem, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Tot voor kort werd hij iedere ochtend thuis opgehaald met een busje en naar school gebracht. ‘s Middags volgde de rit in omgekeerde richting. Sinds kort is alles anders: Dave gaat zelfstandig met een gewone lijnbus naar school en terug!

Zelf vond hij het al langere tijd nergens voor nodig. Iedere dag dat busje… Maar reizen moet wel veilig en vertrouwd zijn en de Heijenoordseweg in Arnhem (waar Het Prisma is gevestigd) is niet naast de deur. Via jongerencentrum Creon, waar Dave Jeltema werkt als vrijwilliger, werd hij attent gemaakt op het project ‘Samen reizen met…’. Een lang verhaal kort: Dave werd enkele weken begeleid en reist sinds kort zelfstandig.

Dave: “Ik had twee begeleiders die tien keer samen met mij zouden reizen. Daarna moesten ze aangeven of het verantwoord was dat ik voortaan zelf de bus zou pakken. Ze zijn maar zeven of acht keer meegegaan, toen hadden ze wel in de gaten dat ik het makkelijk zelf kan.”

Dave pakt nu iedere ochtend de bus bij De Nieuwhof en stapt uit op het Willemsplein in Arnhem. Daar stapt hij over op lijn 9 of 10, die hem dicht bij school afzet. Nog een klein stukje lopen en hij is er. Iets meer dan een halfuur is hij onderweg.

Carolien Aalders van Carolien Aalders Training & Advies in leerlingenvervoer, die het project ‘Samen reizen met…’ voor de gemeente Westervoort uitrolt, geniet van het verhaal van Dave Jeltema. “Zo moet het gaan en zo gaat het ook in veel gevallen. Er zijn maar weinig jongeren die aan het begeleidingstraject beginnen en het certificaat niet halen.”

Over de rol van de ouders is Carolien Aalders duidelijk: “Je kunt zelfstandig leren reizen zien als een ouderlijke opvoedtaak, maar daar kunnen haken en ogen aan zitten. Ouders moeten bijvoorbeeld werken of hebben er om andere redenen de tijd niet voor. Dan nemen wij die taak over. We werken voor steeds meer gemeenten en de resultaten zijn goed. Zelf denk ik dat dat komt omdat we altijd de jongeren zelf centraal stellen.”

De vraag of het inschakelen van haar bedrijf niet gewoon een slimme bezuinigingsoperatie is, maakt Carolien Aalders boos. “Ik ontken niet dat gemeenten goedkoper uit zijn als er minder taxivervoer hoeft te worden ingehuurd. Maar ik heb nooit gemerkt dat bezuinigen de belangrijkste reden is. Het doel is altijd om kinderen verder te helpen. Je ziet ook hoe ze groeien, zelfstandiger worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is iedere keer geweldig om te ervaren.”

Hoe denkt Dave Jeltema daarover? “Ik vind het mooi dat ik nu zelfstandig naar school kan, maar ik wist allang dat ik dat kon.”

Samen reizen met…