De sprekers op Dag van het leerlingenvervoer 2024

Petra Raaijen
Beleidsadviseur Onderwijs bij de VNG.

Het leerlingenvervoer heeft de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk onder een vergrootglas gelegen. Door de klachten, die door de media zijn opgepikt, de belangenorganisaties, die zich lieten horen, de minister, die toezeggingen deed en van de VNG actie vroeg, is het roerig geweest bij de VNG als het om leerlingenvervoer gaat.

Op de Dag van het Leerlingenvervoer zal Petra Raaijen toelichten wat deze aandacht heeft betekend voor het vakgebied bij de VNG en wat de VNG ermee heeft gedaan, en nog steeds doet. Wat zijn bijvoorbeeld de resultaten van het “Expertiseteam” wat door de VNG is opgezet en hoe gaat het verder met het leerlingenvervoer?
René Peters
Ex lid van de Tweede Kamer voor het CDA

René Peters heeft vorig jaar als enig kamerlid tegen alle moties gestemd, die met betrekking tot het leerlingenvervoer zijn aangenomen.

Het motto van René is: “Als je iemand iets geeft wat die niet strikt nodig heeft, dan neem je hem/haar zijn eigenwaarde af”.
Bertho Eckhardt
Voorzitter KNV Zorgvervoer en Taxi

“Samen op weg naar beter leerlingenvervoer!”

Bertho Eckhardt gaat in gesprek met Carolien Aalders over wat er speelt in het leerlingenvervoer en breder gezien in het zorgvervoer.

Voor welke uitdagingen staat de branche en hoe komen we gezamenlijk, op korte en middellange termijn, tot praktische oplossingen?

Actueel is en blijft de chauffeurskrapte. Dat vraagt om het managen van verwachtingen en een creatieve zoektocht naar wat er wél kan. Consulenten en beleidsadviseurs bij gemeenten spelen daarbij een cruciale rol.
230511-Edwin de Bruin-0011
Edwin de Bruin
Manager Innovatie & B2B bij Connexxion en Bestuurslid KNV Zorgvervoer en Taxi

Tijdens een deelsessie neemt Edwin je mee in wat er komt kijken bij het goed inregelen van het leerlingenvervoer.

Na een aanbesteding heeft een vervoerder het vervoer gegund gekregen en kan het vervoer van start. Maar wat doet de vervoerder dan allemaal? Welke informatie heeft hij nodig van gemeenten, en wanneer? Wanner start het proces om tot een goede planning van het vervoer te kunnen komen en wat is daarvoor nodig? En welke contactmomenten zijn cruciaal met ouders en gemeenten om problemen in de uitvoering voor te zijn?

Na afloop van de presentatie van Edwin heb je een betere indruk van het leerlingenvervoer, gezien door de ogen van de vervoerder. Ook kun je met de verkregen informatie en tips beter de gesprekken met je eigen uitvoerder vormgeven om zo tot goed leerlingenvervoer te komen.
foto AIM Henk van Gelder en Joris de Vries_RVG5487
Henk van Gelderen en Joris de Vries
Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM)

Het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM) adviseert gemeenten, zorgverzekeraars en zorginstellingen, bij hun inkooptrajecten voor hun doelgroepen van het (zorg-)vervoer. Daarbij streven zij naar een goede kwaliteit in vervoer, bedrijfsvoering en personeelsbeleid.

Henk van Gelderen en Joris de Vries nemen ons mee in de aanbestedingswereld. Zij zullen ons feiten en cijfers tonen over wat zij zien in aanbesteding voor het leerlingenvervoer.

Wat zijn de trends in (gunnings-)criteria, zero emissie, wat zijn de inkoopmogelijkheden binnen het bestaande aanbestedingssysteem (bijvoorbeeld een Open-House-systeem), etc.
Natuurlijk wordt ook het AIM geconfronteerd met het chauffeurstekort.
Linda Zwetsloot 2
Linda Zwetsloot
Docente communicatiecursus Leerlingenvervoer.

In het leerlingenvervoer is communicatie een steeds belangrijker onderdeel van het vak. Het gesprek met de ouders en leerlingen over zelfredzaamheid en zelfstandigheid is een wezenlijk onderdeel geworden van het werk van een consulent leerlingenvervoer.

Linda verzorgt de Communicatiecursussen Leerlingenvervoer bij Carolien Aalders en ze laat je in ca. 45 minuten kennismaken met deze cursus.
Linda Germs
Voorzitter “Stichting Upside van Down”

Linda is naast voorzitter van de “Stichting Upside van Down”, bovenal moeder van Lukas. Lukas is een gewone jongen met het Syndroom van Down.
Linda stond voor een vervoersuitdaging voor haar zoon. Zoals iedere ouder dat vroeg of laat staat. Ze vroeg zich af: “Wat als het wel lukt, dat Lukas zelfstandig gaat reizen?”
En ze werd verrast. Linda en Lukas doen hun verhaal.

Stichting De Upside van Down wil dat mensen met Downsyndroom mogen meedoen in de maatschappij. Dat zij kansen krijgen en beoordeeld worden op hun individuele kwaliteiten en niet bij voorbaat worden uitgesloten op basis van verouderde denkbeelden en vooroordelen. Een eerste vereiste daarvoor is een reële beeldvorming over wat Downsyndroom is en over wat het betekent om met Downsyndroom te leven. De Upside van Down heeft als missie die beeldvorming realistisch neer te zetten.
Eljakim Schrijvers
Kim Schrijvers

Oprichter/CEO  Eljakim Information Technology BV

Kim bouwde Eljakim IT op van een eenmansbedrijf tot een organisatie van 40 werknemers en een erg tevreden klantenbestand. Veel gemeenten hebben software ter ondersteuning van o.a. het leerlingenvervoer van Eljakim IT.

Tevens vervult Kim al 30 jaar een belangrijke rol bij het begeleiden van de Nederlandse afvaardiging naar de Internationale Olympiade in Informatica, een jaarlijkse internationale informaticawedstrijd voor middelbare scholieren uit verschillende uitgenodigde landen, vergezeld van sociale en culturele programma’s. Het is een van de vijf internationale wetenschapsolympiades en is een van de meest prestigieuze competitieve programmeerevenementen ter wereld.
Maarten van der Weijden
Maarten van der Weijden
Olympisch en Wereld kampioen lange afstand zwemmen.

Maarten van der Weijden is de enige Olympisch kampioen die vóór zijn medaillewinst kanker heeft gehad. In hen schuilt een diepgewortelde drive om altijd beter te worden.
Dankzij zijn combinatie van doorzettingsvermogen en realisme, lukt dat in veel gevallen ook.
Inmiddels heeft hij na zijn sportcarrière een succesvolle loopbaan bij Unilever opgebouwd.

Maarten verteld op een inspirerende manier over zijn indrukwekkende reis vol ups en downs. Van het bereiken van zwemsuccessen op jonge leeftijd, tot het overwinnen van acute lymfatische leukemie en vervolgens naar het behalen van Olympisch goud.
Carolien-Aalders-2-sept.-22-768x1101
Carolien Aalders
Initiatiefneemster Dag v.h. Leerlingenvervoer.

Als initiatiefneemster van de Dag van het Leerlingenvervoer is Carolien ook het bekende gezicht als dagvoorzitter van dit congres.
Carolien is ook initiatiefneemster van “de Reiskoffer”. een project waarbij mensen worden begeleid in hun proces om zelfstandig te leren reizen.

Carolien kent de dagelijkse praktijk van het leerlingenvervoer als geen ander. Zij gaat al ruim 25 jaar mee in het leerlingenvervoer en ze brengt haar opgebouwde kennis over als docent en adviseur, maar houdt zij ook feeling met de dagelijkse praktijk als consulente leerlingenvervoer.

Ook op deze Dag van het Leerlingenvervoer is er een deelsessie voorzien, waarin Carolien casussen behandeld uit de praktijk van het leerlingenvervoer. Carolien zal hierin spontaan ingaan op door de deelnemers voorgelegde casussen en zal haar best doen om je weer op weg te helpen.